Vad är W-sittande?
W-sittande innebär att ett barn sitter med knäna framför sig medan vristerna och fötterna är placerade på varsin sida om höfterna, vilket skapar den typiska W-formen. Det kanske ser obekvämt ut, men barn har ofta större inåtrotation i höfterna och ett större rörelseomfång än vuxna, vilket gör att positionen sällan orsakar smärta.
Denna sittposition är faktiskt ganska vanlig och en naturlig del av barns utveckling. Barn väljer ofta W-sittande eftersom det ger en stabil bas att utgå från under lek och andra aktiviteter. I den här positionen behöver de dessutom använda magmusklerna mindre för att sitta upprätt.
Trots detta kan det finnas anledning till oro om barnet ofta sitter i denna position. Regelbundet W-sittande kan bidra till eller vara ett tecken på problem med grov- och finmotorisk utveckling. I vissa fall kan det till och med signalera andra utvecklingsutmaningar som kräver uppmärksamhet.
Svaghet i bål och ben
Barn kan föredra W-sittande för att benen eller bålen inte är tillräckligt starka för att hålla dem stabila under lek. När barnet sitter i W-position tar benen större delen av belastningen, vilket ger en bredare bas och lägre tyngdpunkt för stöd. Detta minskar behovet av att aktivera bålmusklerna och gör det enklare att hålla balansen.
Var uppmärksam på tecken på låg muskeltonus, som att barnet ofta ramlar, verkar klumpigt, har försenad utveckling av grovmotoriska färdigheter eller uppvisar en dålig hållning.
Om ditt barn bara sitter i W-position ibland, kanske det inte krävs någon korrigering. Det kan vara bra att hålla ett öga på om barnet enkelt byter position och varierar sittställningar under leken.
Uppmuntra barnet att prova olika sittställningar, som till exempel:
- Skräddarsits (försök att växla vilket ben som är överst)
- Fjärilssits (båda benen böjda med fötterna ihop)
- Sidosittande (knäna böjda, båda fötterna på samma sida av kroppen)
- Rak sits (benen rakt framåt)
- Knäsittande
- Huksittande
För att uppmuntra barnets utveckling kan du istället för att säga ”Rätta till benen!” säga något som ”Sitt i skräddarställning så att du blir starkare.” Håll en positiv ton. För yngre barn kan du till och med använda lekfulla metoder som att kittla eller ge en kram för att få dem att flytta sig till en ny position.
Erbjud alternativ för sittande, som säckstolar eller små pallar, för att uppmuntra barnet att röra på sig mer och minska belastningen på benen.
Få barnet att röra sig på andra sätt för att stödja utvecklingen. Aktiviteter som yoga, lek med balans och klättring är utmärkta sätt att hjälpa barnet utvecklas.